امامان سامرا
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
امامان سامرا را از این سایت دریافت کنید.
سامرا
سامرا
مختصات: ۳۴°۱۱′۵۹″ شمالی ۴۳°۵۳′۰۰″ شرقی
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
برای دیگر کاربردها سامرا (ابهامزدایی) را ببینید.
سامرا
۳۴٫۲۰°شمالی ۴۳٫۸۸°شرقی
اطلاعات کلی نام رسمی : سامرا کشور : عراق استان : صلاحالدین نام محلی : سامَرّة
نامهای قدیمی : «سُرَّمن رَآی»
سال شهرشدن : ۲۲۱ قمری \ ۸۳۵ میلادی
سامرا مردم جمعیت ۳۰۰٬۰۰۰
زبانهای گفتاری: عربی (عربی عراقی)
مذهب: اهل سنت ۶۵٪ شیعه ۳۵٪ []
سامِرا (به عربی: ) (دگرگونشده ی: سُرِّ مَن رَأیٰ؛ به معنای: شاد شود هر که آن را بدید) شهری در میانهٔ عراق، در استان صلاحالدین؛ در کرانهٔ دجله، ۱۲۵ کیلومتری شمال بغداد جای گرفتهاست. در سال ۸۳۶م به دستور خلیفهٔ عباسی معتصم بالله بنیان نهاده شد تا بهجای بغداد پایتخت شود.[۱]مسجد جامع سامرا و مسجد و حرم عسکریین دو بنای بنام در سامرا است.
تاریخچه[ویرایش]
سامرا میراث جهانی یونسکو
مکان عراق
معیار ثبت فرهنگی: ii, iii, iv
شمارهٔ ثبت 276 تاریخ ثبت ۲۰۰۷
معتصم بالله خلیفهٔ عباسی (خلافت از ۲۱۸ قمری) دستور ساختن شهر را داد و پس از اتمام به آنجا نقل مکان کرد. بدین ترتیب پایتخت خلافت از شهر بغداد به سامرا منتقل شد. این شهر به نام سازنده آن عسکر المعتصم نیز نامیده میشد. لقب عسکری حسن عسکری امام یازدهم شیعیان برگرفته از این نام است.
بابک خرمدین، رهبر جنبش سرخ جامگان برضد اشغالگری اعراب پس از حمله مسلمانان به ایران، در ۱۸ دی ۲۳۶ خورشیدی به دستور معتصم بالله کشتهشد. ابتدا دست و پای وی را بهتدریج قطع کردند. سپس جنازهاش را در شهر سامرا بر سر دار کشیدند.[۲]
تا سال ۲۵۶ ه. هشت خلیفه از این شهر حکمرانی و خلافت نمودند. در این سال المعتمد علی اللَّه عباسی بار دیگر به بغداد بازگشت و آنجا را پایتخت خلافت قرار داد.
سامرا طی مدت سه دهه پایتختی، توسعه فراوانی یافت و تعداد زیادی از کاخها و تفریحگاهها و مساجد در این شهر ساخته شد.[۳] سامرا در سال ۲۲۷ هجری، که معتصم مرد، به قدری آباد بود که در شکوه و جلال کاخها و زیبایی ابنیه با بغداد رقابت میکرد. شکوه و جلال سامرا تا زمانی پایید که خلفای عباسی آنجا را مقر خلافت خود قرار داده بودند. پس از بازگشت آنان به بغداد شکوه و جلال و عظمت سامرا به پایان رسید و آن کاخها یکی پس از دیگری رو به ویرانی نهاد.[۴]
زیارتگاهها[ویرایش]
مقالهٔ اصلی: حرم عسکریین
آرامگاه علی بن محمد هادی، امام دهم شیعه (تاریخ درگذشت: سال ۲۵۴ ه) و امام یازدهم، حسن بن علی عسکری (تاریخ درگذشت: ۲۶۰ ه) از زیارتگاههای شهر امروزی سامرا است. نخستین ساختمان بر آرامگاه آنان، از قرن چهارم هجری است که تاکنون همواره تجدید و ترمیم شده و توسعه یافتهاست. این آرامگاه دارای گنبدیاست که یکی از بزرگترین گنبدها در جهان اسلام است، محیط این گنبدِ طلاییِ عظیم، ۶۸ متر است که در آن ۷۲ هزار کاشی طلا به کار رفتهاست. در دو سمت این گنبد دو گلدسته طلایی قرار دارد که هر یک دارای ۳۶ متر طول است.[۳]
انفجارهای ۲۰۰۶ حرم عسکریین[ویرایش]
حرم امام حسن عسکری و امام هادی از پیشوایان شیعه
سامرا بین مسلمانان اهمیت مذهبی دارد. این شهر یکی از شهرهای مذهبی عراق بهشمار میرود، آرامگاه دو تن از امامان شیعه حسن عسکری و علی نقی در آنجا قرار دارد. علاوه بر اینکه آرامگاه دو تن از امامان شیعه آنجاست، شیعیان معتقدند که مهدی موعود نیز در این شهر زاده شدهاست. []. مسجد جامع سامرا یکی از بناهای مهم این شهر میباشد که منارهٔ آن شهرت ویژهای دارد.
در فوریه ۲۰۰۶ در یک اقدام تروریستی، ضریح امامان علی الهادی و حسن العسکری در سامرای عراق توسط القاعده منفجر و بخش مهمی از گنبد و بارگاه آن ویران شد. این اقدام تروریستی منجر به ازدحام بیشتر اهل تشیع به بارگاه امامین شریفین شده که حتی مسیر ۱۵ کیلومتری آن را پیادهروی انجام میدهند.[۵]
موقعیت جغرافیایی[ویرایش]
نقشهٔ موقعیت جغرافیایی شهر سامرا
تکریت بعقوبه الرمادی
سامراجستارهای وابسته[ویرایش]
عراق حرم عسکریین امام هادی امام عسکری سرداب مقدس
پانویس[ویرایش]
↑ بعلبکی، منیر (۱۹۸۰). «Samarra'». (به عربی). ج. ۸. بیروت: دارالعلم للملایین. ص. ۲۰۷. تاریخ وارد شده در |سال= را بررسی کنید (کمک)
↑ «روزی که بابک خرمدین کشته شد». تاریخ ایرانیان در این روز. ۱ فروردین ۱۳۸. دریافتشده در دی ۱۳۸۶. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید=،|تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
↑ پرش به بالا به:
۳٫۰ ۳٫۱ قمی، محمدرضا: اماکن زیارتی و سیاحتی عراق. ویراستار علی ورسهای: [تهران]: نشر مشعر، ۱۳۷۹. ص: ۷۰.
↑ لسترینج، گای (۱۳۹۳). . تهران: علمی و فرهنگی. صص. ۶۰ و ۶۱. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۴۴۵-۱۰۵-۸.
↑ Iraqi blast damages Shia shrine
منابع[ویرایش]
در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ سامرا موجود است.
اماکن زیارتی سامرا را بشناسید
هر سال زائران بسیاری همراه تور عراق از اماکن زیارتی سامرا دیدن می کنند. حرم عسکریین و مسجد جامع سامرا از مشهورترین اماکن مذهبی و زیارتی سامرا به شمار می روند. - کجارو
خانهسفرگوناگون
اماکن زیارتی سامرا را بشناسید
سحر ارجمند
سه شنبه، ۱۵ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۱۳:۱۵
اشتراک گذاری
سامرا، یکی از شهرهای مهم و زیارتی شیعیان در عراق است. یکی از دلایل شهرت این شهر در میان مسلمانان شیعه وجود مرقد دو پیشوای شیعه، امام دهم هادی (ع) و امام یازدهم، حسن عسکری (ع) است.
سامرا بین شیعیان از اهمیت بسیاری برخوردار است. این شهر یکی از شهرهای مهم و مذهبی عراق بهشمار میرود. حرم عسکریین از مهمترین اماکن زیارتی سامرا است که هر سال زائران بسیاری همراه تور عراق به زیارت آن میروند.
مقالههای مرتبط:
سامرا در یک نگاه
حقایقی جالب درباره سامرا؛ عراق
سامرا مرکز استان صلاحالدین در عراق است که در کرانه دجله و در شمال بغداد قرار دارد. این شهر در سال ۸۳۶ میلادی به دستور خلیفه عباسی معتصم بالله بنیان نهاده شد تا بهعنوان پایتخت جایگزین بغداد شود. مسجد و حرم عسکریین و مسجد جامع سامرا از مشهورترین دیدنی های سامرا بهشمار میروند. شیعیان معتقدند که مهدی موعود (عج) نیز در این شهر زاده شده است. در ادامه با جاهای دیدنی سامرا آشنا شوید.
حرم عسکریین
حرم عسکریین مدفن امام هادی (ع) و امام عسکری (ع) و از مهمترین اماکان زیارتی سامرا است. نخستین ساختمان بر آرامگاه این دو بزرگوار متعلق به قرن چهارم هجری است که همواره تجدید و ترمیم شده و توسعه یافته است. حرم امامین عسکریین (ع) دو بار مورد حمله تروریستی قرار گرفت که در این حملات گنبد و گلدستههای آن تخریب شد. آستان مقدس دو امام شیعیان پس از حملات تروریستی در دست بازسازی و نوسازی قرار گرفت. این حرم دارای گنبدی طلایی است که یکی از بزرگترین گنبدها در جهان اسلام محسوب میشود. محیط این گنبد عظیم، ۶۸ متر است و در ساخت آن ۷۲ هزار کاشی طلا استفاده شده است. در دو سمت گنبد دو گلدسته طلایی به چشم میخورد که هر یک ۳۶ متر ارتفاع دارد.
بانوان بزرگواری از جمله نرجس خاتون همسر امام عسکری، حکیمه خاتون عمه امام عسکری، حدیث مادر امام عسکری (ع) و سمانه بنت علی مادر امام هادی (ع) در حرم مطهر دفن شدهاند. مرقد حسین بن علی (ع)، فرزند امام هادی (ع) نیز در پایین پای امامین قرار دارد. ابوعبدالله جعفر بن علی فرزند امام علیالنقی (ع) و ابوهاشم جعفری از نوادههای جعفر طیار از دیگر کسانی هستند که در داخل ضریح و آستان عسکریین به خاک سپرده شدهاند.
آرامگاه بزرگان و علمایی مانند شیخ رضا همدانی، زرقانی شیرازی، نوری ایلکایی، حاج میرزا محمدحسین شیرازی، سید حسن کلیددار و ابراهیم بن مالک اشتر نیز در بخشهایی از حرم مطهر قرار دارد.
سرداب غیبت
سرداب غیبت در صحن حرم مطهر امام هادی و حسن عسکری (علیهماالسلام) واقع شده است. این سرداب، زیرزمین خانه مسکونی امام حسن عسکری (ع) بوده است. بنا به روایات این مکان محل زندگی و عبادت امام هادی (ع) و امام حسن عسکری (ع) در روزهای گرم تابستان بوده است. برخی هم میگویند، امام مهدی (عج) بارها در زمان حیات پدر و پس از آن در این مکان رؤیت شده و علت نامگذاری این مکان به سرداب غیبت همین است.
سرداب غیبت متشکل از سه بخش است که عبارتاند از غرفه ششضلعی، غرفه مستطیل کوچک که به «مصلای زنان» معروف است و غرفه مستطیل بزرگ که به «مصلای مردان» شهرت دارد. تمام این بخشها به وسیله دو راهرو بلند و طولانی به یکدیگر متصل میشوند. دری چوبی معروف به «باب غیبت» در انتهای غرفه «مصلای مردان» وجود دارد. این در زیبا که به نقش و نگار و نوشتههای زیبا مزین است، «مصلای مردان» را به حجرهای کوچک به نام «حجره غیبت» متصل میکند. در گوشهای از این حجره که به محل غیبت امام زمان (علیهالسلام) مشهور است، چاهی معروف به «چاه غیبت» هم قرار دارد.
مرقد نرجس خاتون
مرقد نرجس خاتون داخل ضریح مطهر امام هادی (ع) و امام حسن عسکری (ع) و پشت سر آنها واقع شده است. نرجس خاتون، همسر امام حسن عسکری (ع) و مادر مکرمه حضرت مهدی علیه اسلام است. در ضریح مطهر چند قبر دیده میشود که از طرف قبله، اولین قبر متعلق به امام هادی (ع)، دومین قبر مطهر متعلق به امام عسکری (ع) و سومین قبر مربوط به حضرت نرجس خاتون (س) است.
مرقد حکیمه خاتون
مرقد حکیمه خاتون در سمت پایین پای امام عسکری (ع) و امام هادی (ع) قرار دارد. حکیمه خانون، دختر بزرگوار امام جواد (علیهالسلام) و عمه امام حسن عسکری (علیه اسلام) است که در دوران غیبت صغری، وکیل و نماینده حضرت ولیعصر (عج) بود. ضریح این بانوی مکرمه از یک طرف ضریح مطهر دو امام شیعیان متصل است. ضریح حکیمه خاتون ابتدا از جنس برنج بود، اما پس از تعویض ضریح امامین به نقره تبدیل شد.
آرامگاه ابراهیم بن مالک اشتر
آرامگاه ابراهیم بن مالک اشتر در جنوب شهر دجیل، هشت فرسخی سامرا و در نزدیکی جاده قدیم بغداد - سامرا واقع شده است. ابو نعمان ابراهیم، فرزند شجاع و دلاور مالک اشتر و انتقام گیرنده خون شهیدان کربلا بود. او فرمانده کل سپاه مختار بود که در زمان عبدالملک مروان بر خلیفه وقت قیام کرد و بصره، کوفه و شهرهای دیگر عراق را به تصرف درآورد. امروزه، زائران زیادی به زیارت مزار ابراهیم بن مالک اشتر میروند. بنای بقعه در عصر صفویه تجدید شد و حرمی وسیع و گنبدی از گچ و آجر دارد که به تازگی تعمیر و بازسازی شده است.
مسجد جامع سامرا
مسجد جامع سامرا معروف به «جامع المتوکل» یکی از قدیمیترین و بزرگترین مساجد تاریخی عراق است که از زمان متوکل عباسی، ابتدای قرن سوم هجری باقی مانده است. این مسجد دارای چهارده درب ورودی است که سه درب در ضلع شمالی، چهار درب در شرق و غرب و ۹ درب در جنوب آن قرار دارد. مسجد جامع در بیرون شهر کنونی سامرا و در دو کیلومتری آستان مقدس عسکریین واقع شده است. تنها دیوارهها و مناره معروف به ملویه از این مسجد باقی مانده است. داخل مسجد سقف ندارد و کف آن خاکی است. دیوارهای این مسجد با ضخامت دو متر و ارتفاع ده متر مانند دیوارهای عظیم یک قلعه است. مسجد جامع در ضلعهای مختلف چهل برج دارد که ضلعهای شمالی و جنوبی هر کدام دارای هشت برج و ضلعهای غربی و شرقی دارای ده برج است.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟