جاده ابریشم قدیم
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
جاده ابریشم قدیم را از این سایت دریافت کنید.
جاده ابریشم
همه چیز درباره جاده ابریشم، تاریخچه جاده ابریشم، راه ابریشم، مسیر جاده ابریشم، جاده ابریشم در ایران و نقشه جاده ابریشم را این صفحه بخوانید.
جاده ابریشم
📅 بروزرسانی : ۸ آذر ۱۴۰۱ ⏱ مطالعه : 6 دقیقه بازدید : 19653
جاده ابریشم معروف ترین جاده جهان در طول تاریخ بوده است و نام آن در کتب درسی نیز آمده است، حتی بسیاری از هتل ها یا شرکت های بازرگانی و حتی رستوران ها نام برند خود را جاده ابریشم گذاشته اند. اما به احتمال زیاد اطلاعاتی که هرکدام از ما در رابطه با این جاده داریم محدود می شود به اینکه جاده ابریشم در گذشته پل ارتباطی بین ایران و چین بوده و نقش اساسی در تجارت و مبادلات فرهنگی این دو کشور داشته است. اما تاریخی که جاده ابریشم با خود به دوش می کشد گسترده تر از این حرف ها می باشد، به همین خاطر ما این بخش از سایت را به معرفی جاده ابریشم اختصاص دادیم و شما را نیز به مطالعه آن دعوت می نماییم.
@=img=@#=img=#
راه ابریشم؛ جاده ابریشم چیست؟
راه ابریشم یا همان جاده ابریشم (Silk Road)، شبکه راه های به هم پیوسته ای است که در گذشته با هدف بازرگانی و تجارت بین کشورهای آسیایی احداث شده است. این جاده شرق و غرب و جنوب آسیا را به هم وصل می کرد و همچنین آسیا را به شمال آفریقا و شرق اروپا پیوند می داد. این مسیر تا سده پانزدهم میلادی به مدت 1700 سال، بزرگترین شبکه بازرگانی دنیا شناخته می شد. این جاده سالیان سال به عنوان مهم ترین جاده دنیا معرفی می شد و دلیل اهمیت بسیار بالای آن علاوه بر آن که تجارت بین کشورها و پادشاهی ها و امپراتوری های مختلف را ممکن می ساخت، این بود که از طریق جاده ابریشم تنها کالا نبود که بین کشورها رد و بدل می شد، بلکه از این راه بسیاری از باورهای فکری و مذهبی ملل مختلف، از اسلام گرفته تا مسیحیت و بودیسم و هندوئیسم بین مردم منتقل می شد و همچنین مردم کشورهای مختلف را از شرایط حاکم در دیگر کشورها آگاه می کرد. در آن زمان جاده ابریشم با وصل کردن ملت های مختلف به هم باعث رشد ایده ها و اختراعات و در نهایت تولید محصولات بی نظیر می شد که بسیاری از کشورها در نتیجه آن پیشرفته و مستقل می شدند. البته لازم به ذکر است که جاده ابریشم در آن زمان راه اصلی انتقال بیماری های واگیردار از قبیل طاعون بوده که همین موضوع در قرن دوم و سوم سبب کاهش جمعیت در چین و مدیترانه شده بود که در نتیجه باعث تضعیف و آسیب پذیری امپراطوری های این مناطق شد.
جاده مرگ - آمار مرگ و میر بسیار زیاد در این جاده باعث شده که این جاده به جاده مرگ معروف شود.چرا جاده ابریشم به این نام معروف شد؟
احتمالا پاسخ این سوال را حدس زده باشید، در سال 1877 میلادی، جغرافی دان و دانشمند آلمانی به نام فردیناند فون ریشتهوفن برای اولین نام ابریشم را روی این جاده گذاشت و دلیل این انتخاب نیز به خاطر صادرات ابریشم چین از این مسیر به کشورهای مختلف جهان بود.
مسیر جاده ابریشم
جاده ابریشم از شهرستان دون هوانگ چین شروع می شد و به سمت ایالت گانسو ادامه می یافت و از ترکستان شرقی کنونی و آسیای مرکزی می گذشت و از راه بیش بالیغ و شهر آلمالیغ و اترار یا فاراب امروزی به سمرقند و بخارا می رسید.پس از آن مسیر اصلی جاده ابریشم از مسیر ولایت جوین نیشابور، مرو، طوس (توس)، سرخس، نیشابور، گرگان، بام و صفی آباد خراسان به ری (استان تهران) می آمد و از ری به قزوین و زنجان و شمال استان همدان می رسید، سپس از سمت شهرستان کبودرآهنگ به سمت سمت شمال این شهر، نزدیک کوه قولی یابا و اردبیل و تبریز و ایروان (پایتخت ارمنستان) می رفت و از ایروان به ارزروم و ترابزون (شهرهای ترکیه) منتهی می شد. قسمت فرعی این راه از سمرقند به خوارزم، از خوارزم به سرای (پایتخت اردوی زرین مغول) و هشترخان (شهر و بندری در جنوب شرق روسیه اروپایی) و از آن جا به کناره رودخانه دن و بندرهای شمال دریای سیاه منتهی می شد.
خطرناک ترین جاده های جهان - هیچ وقت وارد این جاده ها نشو!!!
مسیر جاده ابریشم در ایران
جاده ابریشم مانند زنجیری بوده که هر حلقه آن توسط کشورهای مختلف از جمله چین، هندوستان، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، ایران، آذربایجان، گرجستان، ارمنستان، ترکیه، مصر، آفریقا، یونان، روم و انگلیس ساخته می شد. در واقع اگر بخواهیم به طور دقیق تر بگوییم، جاده ابریشم از 40 کشور موجود در جهان مدرن عبور می کرده و چند قاره را به هم متصل می کرد. اما سوال اینجاست که جاده ابریشم در ایران و ارتباط آن با چین چه نقشی داشته است؟ همراه ما باشید تا گریزی بر تاریخ تجارت ایران و چین از راه ابریشم داشته باشیم.
جاده ابریشم کجاست؟
جاده ابریشم از دروازه یشم چین شروع می شد و از تورفان (شهری در چین – راه شمالی) و ختن (شهری در چین – راه جنوبی) به کاشفر رسیده و از آنجا به سمرقند و مرو و بلخ می رفت. از راه شمال ایران و چین می توان فهمید که اوج روابط بین ایران و چین مربوط به دوره حکومت ساسانیان باز می گردد. در این دوره با وجود تولید چندین نوع کاغذ در داخل ایران، از چین نیز واردات کاغذ و ابریشم داشتیم.البته تاریخچه تولید ابریشم در ایران به زمان فرمانروایی پارت ها و اشکانیان بر می گردد، چرا که در آن زمان شغل نوغان داری (پروش کرم ابریشم) وجود داشته و حتی بخشی که گرگان را به شاهرود وصل می کرد به نام دروازه ابریشم معروف است.
@=img=@#=img=#
مسیر جاده ابریشم از چه شهرهایی در ایران میگذرد؟
جاده ابریشم علاوه بر مسیر اصلی دارای چندین مسیر فرعی بود که از شهرهای مختلف ایران گذر می کرد. اما مهم ترین قسمتی که راه ابریشم از آن می گذشت، نوار ساحلی ایران بود که از شهر گرگان عبور می کرد و به سمت گیلان می رفت و از همان سمت از ایران خارج می شد. از دیگر شهرهای ایران که مسیرهای اصلی و فرعی راه ابریشم از آن گذر می کنند می توان به سرخس، مشهد، نیشابور، سبزوار، شاهرود، بسطام، ساری، سمنان، کاشان، تهران (ری)، الموت، قزوین، زنجان، همدان، بیستون، کرمانشاه، سنندج، تکاب، کندوان، تبریز، میانه، کلیبر و چالدران اشاره کرد.
مسیر جاده ابریشم در ایران
جاده ابریشم در ایران از محور شرقی – غربی وارد خراسان امروزی شده و از شهرهای توس، نیشابور، سبزوار، شاهرود، دامغان، سمنان به ری باستان می رسیده و از ری که شهری بزرگ بود به سمت قزوین و از آنجا به دو شاخه تقسیم می شده است.
تور مشهد - برای سفر به مشهد حاضری؟ تورهای تخفیف خورده مارو دیدی؟
جاده ابریشم
جاده ابریشم
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
برای دیگر کاربردها جاده ابریشم (ابهامزدایی) را ببینید.
جادهٔ ابریشم
مسیرهای اصلی اطلاعات مسیر
دوره زمانی حدود سال ۱۱۴ پیش از میلاد تا دههٔ ۱۴۵۰ پس از میلاد مسیح
سایت میراث جهانی یونسکوگونه فرهنگی
معیار ii, iii, iv, vi
تاریخ ثبت ۲۰۱۴ (سیوهشتمین نشست)
شماره ثبت ۱۴۴۲ منطقه آسیا
جادهٔ ابریشم یا راه ابریشم شبکهٔ راههای بههمپیوستهای با هدف بازرگانی در آسیا بود که خاور و باختر و جنوب آسیا را به هم و به شمال آفریقا و خاور اروپا پیوند میداد؛ مسیری که تا سدهٔ پانزدهم میلادی بهمدت ۱٬۷۰۰ سال، بزرگترین شبکهٔ بازرگانی دنیا بود.[۱] یکی از مهمترین قسمت نوار شمالی ایران که جادهٔ ابریشم از آن میگذشت از نوار ساحلی ایران از شهر جرجان نیز عبور میکرد و به سمت گیلان میرفت و از آن سمت از ایران خارج میشد.[]پیشگفتار
این راه از شهرستان توان هوانگ در چین به ولایت کانسو میآمد و از آنجا داخل ترکستان شرقی امروزی میشد و از درون آسیای مرکزی میگذشت و از راه بیشبالیغ و آلمالیغ و اترار به سمرقند و بخارا میرسید. در بخارا قسمت اصلی آن از راه کویان (جوین) مرو، سرخس، نیشابور، گرگان، بام و صفیآباد و جاجرم به ری میآمد و از ری به تاکستان و زنجان و شمال همدان از سمت کبودراهنگ سمت شمال این شهر نزدیک کوه قولی یابا و اردبیل[۲] و تبریز و ایروان میرفت و از ایروان به ترابوزان یا بیکی از بندرهای شام پایان میگرفت. قسمت فرعی این راه از سمرقند به خوارزم و از خوارزم به سرای و هشترخان و از آن جا به کنار رودخانهٔ «دن» و بندرهای دریای آزف پایان مییافت. مهمترین کالایی که از ایران میگذشت، ابریشم بود، اما چون ایرانیان مقدار بسیاری از ابریشم خام چین را که وارد میکردند، به خود تخصیص میدادند میتوانستند فراوردههای خویش را به هر بهایی که بخواهند، به کشورهای باختر زمین بفروشند.
ریشهٔ نام
نخستین کسی که نام راه ابریشم را در سال ۱۸۷۷ میلادی، برای این مسیرها برگزید، جغرافیدان آلمانی فردیناند ریختوفن بود.[۳] وی به سبب حمل ابریشم چین از این راه به دریای مدیترانه و مناطق گوناگون دیگر بین راه این نام را برگزید. درباره نام جاده ابریشم در ایران و دیگر کشورها نظرات گوناگونی وجود دارد. منوچهر ستوده استاد جغرافیای تاریخی در مقاله ای معتقد است که این نام اشتباه است و نباید آن را به کار برد. محمدابراهیم باستانی پاریزی در کتاب اژدهای هفت سر از این نام دفاع کرده و جاده ابریشم را ریسمان فرهنگی جوامع گوناگون می داند. ناصرتکمیل همایون که در دهه 1990 نماینده ایران در شبکه جاده ابریشم یونسکو بوده است نیز همین نظر را در کتاب جاده ابریشم طرح کرده است. حسن باستانی راد نیز که از 2013 نماینده ایران در شبکه جاده ابریشم یونسکو است در مقاله ای با عنوان «نقش زربفت و فرهنگ ایرانی در نامگذاری جاده ابریشم» ضمن ارائه نظریات گوناگون درباره این نامگذاری، مستنداتی ارائه کرده مبنی بر اینکه نام جاده ابریشم را ریشتهوفن به تأثیر از تجارت زیاد بافته های زربفت ایرانی در آسیای مرکزی در زمان او و شهرت آن و همچنین متأثر از فرهنگ ایرانی انتخاب کرده است.
اهمیت
جادهٔ ابریشم را شاید بتوان مهمترین جادهٔ دنیا تا قرن پانزدهم تصور کرد.[۴] این جاده نه تنها نقل و انتقال کالا را امکانپذیر میکرد بلکه باعث انتقال باورهای فکری مثل اسلام، هندوئیسم، بودیسم و مسیحیت نیز شد.[۴] به علاوه بیماریهایی مانند طاعون نیز از این مسیر منتشر میشدند. این بیماریها در قرن دوم و سوم باعث کاهش جمیعت در چین و مدیترانه و در نتیجه تضعیف امپراتوریهای این نواحی شدند.[۴]
مسیرهای مورد استفاده
جادهٔ ابریشم در سدهٔ یکم میلادی (اسامی نواحی و دریاها به لاتین نوشته شدهاند)
با آغاز مسیر از شهرهای ساحلی شرق چین و برای پیشگیری عبور از بیابانهای مرکزی چین، این مسیر به دو راه شمالی و جنوبی تقسیم میشد.
مسیر شمالی که امروزه بیشتر از آن با نام «راه ابریشم» یاد میشود از روستای توان هوانگ (شهر شیان) آغاز میشد و پس از گذر از ایالتهای گوناگون در چین و پیش از رسیدن به بیایان بزرگ مرکزی چین به سه راه گوناگون بخش میشد که دو تای آنها از شمال بیابان و یکی از جنوب آن عبور میکرد.
مسیر جنوبی یک مسیر ثابت بود و با گذشتن از مرزهای چین، این مسیر وارد قرقیزستان کنونی میشود که نخستین منزل آن اوزکند و سپس اوش از جمله کانونهای مهم تولید ابریشم بود و هماکنون بزرگترین کارخانهٔ ابریشم کشی و ابریشم بافی را در خود دارد. پس از آن وارد سرزمین فرغانه شده و پس از گذر از سمرقند و بخارا و جیحون به مرو و سپس سرخس کنونی میرسیدهاست.
از سرخس تا نیشابور منازل رباط شرف، رباط ماهی، رباط چاهک، توس نوغان، طرق، شریفآباد، الحمراء و دیز باد قرار داشت. منازل نیشابور تا ری و استان سمنان.
راه ابریشم پس از گذشتن از ری، تاکستان، ساوه، کبودرآهنگ مزدقان (جرفادقان)، همدان، و گردنهٔ اسدآباد، کنگاور، صحنه، بیستون، فرمیس (کرمانشاه)، مازورستان، حلوان، قصر شیرین، جلولاء، دسکره الملک (دستگرد ساسانی) و نهروان وارد بغداد میشدهاست و در کرانه رود فرات ادامه مییافت و به حدیثه میرسید و سپس در ساحل دریای مدیترانه به شهر انکاکیه میانجامید که آخرین منزل راه زمینی بود. از حدود ۱۴ سده پیش، در زمان امپراتور خاندان هان در شرق چین، یک مسیر دریایی که البته بهطور رسمی بخشی از جادهٔ ابریشم نبودهاست، نیز مورد کاربرد قرار گرفت.
پیشینهٔ پیدایش مسیر
در حدود ۴ تا ۶ هزار سال پیش از میلاد، مردم باستانیای که در محدودهٔ صحرای غربی و مصر زندگی میکردند، از جنوبغربی آسیا، جانوران اهلی به این منطقه میآوردند.
پیش از آغاز دورهٔ فرعونها در مصر، در حدود ۴ هزار سال پیش از میلاد، از منطقهٔ کنعان (فلسطین و اسرائیل امروزی) ظرفهای سفالی خریداری میکردند.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟