دب اکبر چیست
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
دب اکبر چیست را از این سایت دریافت کنید.
دب اکبر چیست؟
سومین صورت فلکی در آسمان دب اکبر (خرس بزرگ) است. برای هفت ستاره پر نور نام آب گردان و برای تمام ستاره های این صورت فلکی نام دب اکبر استفاده می شود.
علوم پایهفیزیک
دب اکبر چیست؟ – ستاره های آن کدامند؟
خواندن این مطلب 6 دقیقه زمان میبرد
دب اکبر چیست؟ - ستاره های آن کدامند؟
سومین صورت فلکی در آسمان دب اکبر است. اولین نامی که به این صورت فلکی داده شد خرس بزرگ بود. برای هفت ستاره پر نور نام آب گردان و برای تمام ستاره های این صورت فلکی نام دب اکبر استفاده می شود. در درس علوم پایه نهم با اصلاح دب اکبر آشنایی داشتیم. همراه بودن با این مقاله نشریه جهان شیمی فیزیک شما را با این صورت فلکی و خصوصیات آن آشنا می کند.
۱- دب اکبر چیست؟
صورت فلکی را می توان به صورت گروه خاصی از ستارگان تعریف کرد که گذشتگان هر گروه را به صورت شکل یا افراد خاصی نام می نهادند. کلمه دب به معنای خرس و دب اکبر یعنی خرس بزرگ است. خرس بزرگ از مهمترین صورت های فلکی است که در ربع دوم نیمکره شمالی قرار دارد و صورت فلکی فروردین می باشد. مساحت آن منطقه ای به بزرگی ۱,۲۸۰ درجه مربع است. قسمت آب گردان این صورت فلکی از هفت ستاره تشکیل شده است. چهار ستاره دبه، مراق، فخذ و مغرز قسمت کاسه آب گردان و سه ستاره قائد، عنان و جون دسته این آب گردان را تشکیل می دهند. در قرن دوم میلادی بطلیموس ستاره شناس یونانی ۴۸ صورت فلکی را دسته بندی می کند.
توجه :
صورت های فلکی که همسایه خرس بزرگ هستند عبارتند از : صورت فلکی زرافه، صورت فلکی اژدها، صورت فلکی گیسو، صورت فلکی تازی ها، صورت فلکی گاوران، صورت فلکی شیر، صورت فلکی شیر کوچک و سیاهگوش هستند.
همچنین هفت جسم از اجرام مسیه (اجرام آسمانی کشف شده توسط مسیه)، در صورت فلکی خرس بزرگ وجود دارد. از این هفت جرم می توان به کهکشان سیگار، سحابی جغد، کهکشان بده و کهکشان فرفره اشاره کرد.
دب اکبر چیست؟
۲- افسانه ها :
در افسانه ها ژوپیتر معشوقه خود به اسم کالیستو که دختر شاه آرکادیا بود را به شکل خرس در آورد و در آسمان قرار داد تا بدین وسیله از او محافظت کند. اما بنا بر افسانه ای دیگر این خرس در آسمان گذاشته شده تا خرس های زمینی را در هر زمان بشمارند. چون در زمستان خرس ها برای گرم نگه داشتن خود در غارند، این موقع دب اکبر در آسمان ارتفاع کمی دارد. اما در تابستان خرس های زمینی از غارهایشان بیرون آمده اند و این صورت فلکی در ارتفاع بالاست.
توجه :
از مهمترین صورتواره های فلکی و مفیدترین در مسیریابی، خرس بزرگ است که به سمت قطب شمال با ستاره شمالی (قسمتی از دب اصغر در صورت فلکی خرس کوچک) راهنمایی می کند و علت معروفیت این صورت فلکی است.
۳- جهت یابی با خرس بزرگ و خرس کوچک :
با ادامه ستارگان مراق و دبه از خرس بزرگ، می توان به ستاره قطبی که در انتهای صورت فلکی دب اصغر است رسید. با وصل کردن دو ستاره سر ملاقه و امتداد آن در طول آبریز ملاقه تا ۵ برابر، به ستاره قطبی خواهیم رسید. اگر انتهای ستارگان هدایت گر متصل شود و ستاره قطبی ظاهر شود می توان با تقریب ۳۲,۷ درجه، قبله را جهت یابی کرد.
۴- ستاره های دب اکبر :
صورت فلکی خرس بزرگ دارای ۲۲ ستاره با نام های تأیید شده از طرف اتحادیه بین المللی نجوم می باشد. ستارگان عبارتند از : سها، الیت، قائد به معنای رهبر، اولین دور شمالی، بهار اول جنوبی، الکافرا، قائد، شالاوان، آنیارا، دومبای، مغرز به معنای انتها، دبه، اینترکروس، مراق به معنای کمرگاه، لیسما، مئزر ، فخذ به معنای ران، نستی، موسکیدا، ثانیه شمالی، ثالثه شمالی و مو خرس بزرگ می باشند. هر کدام از این ستاره ها با قدرهای ظاهری مختلف در این صورت فلکی به شکل خرس قرار دارند.
ستاره های دب اکبر
۵- ستارگان اصلی تشکیل دهنده دب اکبر :
هفت ستاره اصلی تشکیل دهنده ملاقه یا آب گردان صورت فلکی خرس بزرگ است. بعضی ها این هفت ستاره پر نور را، صورت فلکی دب اکبر می دانند، در صورتی که این ملاقه فقط قسمتی از این صورت فلکی است و خرس بزرگ دارای ستاره های زیادی است که در بالا به آن ها اشاره شد. این هفت ستاره پر نور خرس بزرگ را هفت اورنگ یا هفت برادران می نامند. در این جا به معرفی این هفت ستاره می پردازیم.
ستارگان اصلی تشکیل دهنده دب اکبر
۵-۱- ستاره الیت (Alioth) :
ستاره ای که در دم خرس دب اکبر قرار داشته و نزدیک بدن خرس است الیت یا اپسیلون خرس بزرگ نام دارد. الیت درخشان ترین آن هاست که این ستاره دارای قدر ظاهری ۱,۷۶ و فاصله ۸۱ سال نوری با زمین است. همچنین این ستاره سی و یکمین ستاره درخشان در آسمان است. معنای الیت چربی دم گوسفند است. ستاره الیت به گروه ستارگان متحرک خرس بزرگ تعلق دارد. ستارگان متحرک که در سال ۱۸۶۹ به وسیله ریچارد ا. پراکتور کشف شد، ستارگانی با سرعت حرکت یکسان و منبع تولید یکسان در فضا هستند.
۵-۲- ستاره دبه (Dubhe) :
ستاره دبه که از نظر درخشندگی در ردیف دوم از گروه هفت ستاره قرار دارد دارای قدر ظاهری ۱,۷۹ است. نام دیگر آن آلفا دب اکبر است. فاصله این ستاره با منظومه شمسی ۱۲۳ سال نوری می باشد و بر خلاف ستاره الیت به گروه ستارگان متحرک تعلق ندارد. نام این ستاره به معنای خرس ماده یا پشت خرس بزرگ است.
۵-۳- ستاره مراق (Merak) :
قدر ظاهری ستاره مراق (بتا دب اکبر) ۲,۳۷ و فاصله آن از منظومه شمسی۷۹,۷ سال نوری می باشد. ریشه نام آن عربی و به معنای کمر است. ستاره مراق یک خرده قرصی که به دور آن می چرخد دارد و باقیمانده گرد و غبار است و جرمی معادل ۰.۲۷ درصد جرم زمین دارد. این ستاره در گروه ستارگان متحرک بوده و روشنایی معادل ۶۸ برابر خورشید و چگالی آن ۲,۷ برابر خورشید است.
منبع مطلب : www.jahaneshimi.com
دب اکبر چیست ؟
در این مطلب در مورد دب اکبر صحبت خواهیم کرد. دب اکبرشامل هفت ستاره اصلی است که آنها را معرفی کرده و در مورد جهت یابی با دب اکبر توضیحاتی ارائه میدهیم.
علوم پایه . فیزیک . نجوم
دب اکبر چیست؟ | هر آنچه باید بدانید به زبان ساده
آخرین بهروزرسانی: ۱۲ آذر ۱۴۰۱
زمان مطالعه: ۱۶ دقیقه
صورت فلکی دب اکبر در آسمان شمالی قرار دارد. نام آن در لاتین به نام Ursa Major یا در انگلیسی به نام Larger bear نیز شناخته میشود. دب اصغر نیز در لاتین با نام Ursa Minor شناخته میشود. دب اکبر بزرگترین صورت فلکی شمالی و سومین صورت فلکی بزرگ در آسمان است. درخشانترین ستارگان آن «صورتواره دب اکبر» (Big Dipper asterism) را تشکیل میدهند که یکی از قابل تشخیصترین اشکال در آسمان هستند و به آن گاوآهن نیز میگویند. در این مطلب در مورد دب اکبر و ستارگان آن صحبت خواهیم کرد و مهمترین ویژگیهای این صورت فلکی را بررسی میکنیم.
فهرست مطالب این نوشتهصورت فلکی چیست؟ دب چیست؟ دب اکبر چیست؟
دب اکبر چه شکلی دارد؟
ستارههای اصلی دب اکبر کدام هستند؟
ستاره الیت یا ϵ ϵ دب اکبر ستاره دبه یا α α دب اکبر ستاره مراق یا β β دب اکبر ستاره قائد یا η η دب اکبر ستاره فخذ یا γ γ دب اکبر ستاره مغرز یا δ δ دب اکبر ستاره مئرز یا ζ ζ دب اکبر
ستارگان و اجزای دیگر دب اکبر چه هستند؟
ستاره سها یا ۸۰ دب اکبر
ستاره ψ ψ دب اکبر
ثانیه شمالی و مو خرس بزرگ یا
λ λ و μ μ دب اکبر
نو خرس بزرگ و بهار اول جنوبی یا
ν ν و ξ ξ دب اکبر
آیا دب اکبر ستاره قطبی است؟
درخشانترین ستاره دب اکبر چیست؟
نحوه پیدا کردن شمال از روی ستاره دب اکبر
افسانههای پیرامون دب اکبر
معرفی فیلم آموزش مقدماتی نجوم – نجوم باستان تا کیهان شناسی
جمع بندی
صورت فلکی چیست؟
صورت فلکی در نجوم به هر گروه خاصی از ستارگان گفته میشود که توسط افرادی در قدیم نامگذاری شده است. این گروه معمولاً برای گذشتگان بیانگر شکل یا فرد خاصی بوده است و به همین دلیل نیز این نام برای آن انتخاب شده است.
تصویر ۱: صورتهای فلکی مختلف در آسمان
صورتهای فلکی در ردیابی ماهوارههای مصنوعی و کمک به ستاره شناسان و ناوبران برای یافتن ستارگان خاص مفید هستند و مورد استفاده قرار میگیرند.
دب چیست؟
دب که در لاتین با اورسا یا Ursa شناخته میشود به معنی خرس است.
برای دیدن فیلم آموزش مقدماتی نجوم – نجوم باستان تا کیهان شناسی + کلیک کنید.دب اکبر چیست؟
دب اکبر سومین صورت فلکی آسمان است که مساحت آن 1٬280 درجه مربع است. این صورت فلکی در ربع دوم نیمکره شمالی (NQ2) واقع شده است و در عرضهای جغرافیایی بین
+ 90 +90 درجه سانتیگراد تا − 30 −30 درجه دیده میشود.
صورتهای فلکی همسایه دب اکبر شامل «صورت فلکی زرافه» (Camelopardalis)، «صورت فلکی گاوران» (Boötes)، «صورت فلکی تازیها» (Canes Venatici)، «صورت فلکی گیسو» (Coma Berenices)، «صورت فلکی اژدها» (Draco)، «صورت فلکی شیر» (Leo)، «صورت فلکی شیر کوچک» (Leo Minor) و «صورت فلکی سیاهگوش» (Lynx) هستند.
تصویر ۶: همسایگان دب اکبر
دب اکبر شامل هفت جسم از اجرام مسیه است. اجرام مسیه شامل ۱۱۰ جرم آسمانی هستند که توسط اخترشناس فرانسوی شارل مسیه گردآوری شد. او این کاتالوگ را در سال ۱۷۷۱ منتشر کرد. هفت جرم مسیه در دب اکبر شامل موارد زیر هستند:
Messier 40 که با نامهای M40 یا Winnecke 4 نیز شناخته میشود.
Messier ۸۱ که با نامهای M۸۱، NGC 3031 یا کهکشان بُده نیز شناخته میشود.
Messier ۸۲ که با نامهای M۸۲، NGC ۳۰۳۴ یا کهکشان سیگار نیز شناخته میشود.
Messier ۹۷ که با نامهای M97، NGC ۳۵۸۷ یا سحابی جغد نیز شناخته میشود.
Messier ۱۰۱ که با نامهای M۱۰۱، NGC ۵۴۵۷ یا کهکشان فرفره نیز شناخته میشود.
Messier ۱۰۸ که با نامهای M۱۰۸ یا NGC ۳۵۵۶ نیز شناخته میشود.
Messier ۱۰۹ که با نامهای M۱۰۹ یا NGC ۳۹۹۲ نیز شناخته میشود.
این صورت فلکی همچنین دارای سیزده ستاره به همراه سیارههای تایید شدهاش است. درخشانترین ستاره صورت فلکی دب اکبر «اِلیَت» (Alioth) یا اپسیلون خرس بزرگ یا دب اکبر نام دارد که قدر ظاهری آن ۱٫۷۶ است.
صورت فلکی دب اکبر شامل 22 ستاره با نامهای رسمی است. نامهای ستارهای مورد تأیید اتحادیه بین المللی نجوم (IAU) برای این ستارگان در دب اکبر عبارتند از:
سها یا Alcor الیت یا Alioth
قائد یا Alkaid که به معنای رهبر است.
الکافرا یا Alkaphrah
بهار اول جنوبی یا Alula Australis
اولین دور شمالی یا Alula Borealis
آنیارا یا Aniara شالاوان یا Chalawan دومبای یا Dombay دبه یا Dubhe
اینترکروس یا Intercrus
لیسما یا Liesma
مغرز یا Megrez که به معنای بیخ یا انتها است.
مراق یا Merak که به معنی کمرگاه است.
مئزر یا Mizar که به معنای بزغاله ماده است.
موسکیدا یا Muscida نستی یا Násti
فخذ یا Phecda که به معنای ران است.
تایانگشو یا Taiyangshou
ثالثه شمالی یا آیوتا خرس بزرگ یا Talitha
مو خرس بزرگ یا Tania Australis
ثانیه شمالی یا Tania Borealis
دو بارش شهابی مربوط به صورت فلکی دب اکبر یا خرس بزرگ وجود دارد که به نامهای آلفا اورسای ماژور و لئونید-اورسید شناخته میشود.
دب اکبر به خانواده صورت فلکیهای اورسای ماژور یا همان خرس بزرگ متعلق است که در این خانواده اجزای دیگری مانند صورت فلکی گاوران، صورت فلکی زرافه، صورت فلکی تازیها، صورت فلکی گیسو، صورت فلکی تاج شمالی، صورت فلکی اژدها، صورت فلکی شیر کوچک، صورت فلکی سیاهگوش و صورت فلکی دب اصغر نیز وجود دارند.
دب اکبر چه شکلی دارد؟
دب اکبر برای گذشتگان شبیه به شکل یک خرس بوده است و به همین دلیل به این نام مشخص شده است.
ستارههای اصلی دب اکبر کدام هستند؟
دب اکبر یکی از قابل تشخیصترین صورتوارههای آسمان است و در فرهنگهای مختلف بسیار شناخته شده است. دب اکبر همچنین در مسیریابی بسیار مفید است زیرا مسیر را به سمت قطب شمال، ستاره شمالی (Alpha Ursae Minoris)، که بخشی از یک صورتواره معروف دیگر یعنی دب اصغر در صورت فلکی خرس کوچک است، نشان میدهد.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟