روش نگهداری سبزه نارنج
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
روش نگهداری سبزه نارنج را از این سایت دریافت کنید.
کاشت و نگهداری از سبزه نارنج و تبدیل آن به درخت
یکی از زیباترین آداب ما ایرانیها سبز کردن سبزه برای سفره هفت سینمان است تا خرمی و سرسبزی را در سال جدید به ما هدیه دهد. انواع دانه ها مانند عدس، گندم، ماش و
گیاهان آپارتمانی, گیاهان فضای باز, مقالات, نگهداری گیاهان
کاشت و نگهداری از سبزه نارنج و تبدیل آن به درخت
تیر 28, 1401 ارسال توسط ریحانه سادات نجفیان
26 اسفند
یکی از زیباترین آداب ما ایرانیها سبز کردن سبزه برای سفره هفت سینمان است تا خرمی و سرسبزی را در سال جدید به ما هدیه دهد. انواع دانه ها مانند عدس، گندم، ماش و هسته انواع مرکبات برای اینکار استفاده میشود که سبزه گندم از محبوبیت و معروفیت زیادی نسبت به بقیه برخوردار است. امروزه از سبزه نارنج و هسته مرکبات دیگر مانند پرتقال و لیمو نیز استفاده میشود که نسبت به سبزه گندم و دانه های خوراکی مزایای بیشتری دارند که در ادامه با آنها آشنا میشویم. اما طرز کاشت این هسته ها چگونه است ؟! و یا میتوان آنها را در آینده به درخت های تنومند تبدیل کرد ؟! برای دانستن پاسخ این سوالها در این مقاله همراهمان باشید.
چرا هسته مرکبات سبزه های بهتری برای عید هستند ؟!
عدس، گندم، ماش و … همگی از دانه های خوراکی برای زنجیره غذایی انسانها هستند و با زحمت و صرف منایع آبی و انرژی تولید شده اند. برای داشتن یک سبزه عدس زیبا به حداقل 1 پیمانه از این دانه نیاز است و بعد از سبز شدن دیگر استفاده ای ندارد و از بین میرود. اما در سبزه هسته مرکبات، تنها از هسته های غیر قابل استفاده میوه ها استفاده میشود و بعد از چند ماه نگهداری از آنها دوباره میتوانید آنها را به چرخه طبیعت برگردانید و به نهال های زیبا و سپس به درخت های میوه تبدیل کنید. به همین دلیل امروزه سبزه لیمو، پرتقال و مرکبات دیگر مخصوصا سبزه نارنج طرفداران زیادی دارند و با برگهای سبز و چرمی مانند خود زینت بخش سفره هفت سین شما خواهند بود.
اما این هسته ها چگونه کاشته میشوند ؟!
در این مقاله ما به چگونگی کاشت سبزه نارنج میپردازیم اما به دلیل کمبود وقت و طولانی بودن زمان جوانه دهی، توصیه ما خرید یک سبزه نارنج زیبا و نگهداری از آن تا تبدیل شدن به یک نهال نارنج است.
در ابتدا بذر نهال نارنج و یا چند هسته بزرگ و سالم نارنج را انتخاب کنید و آنها را در آب بخیسانید. دقت کنید که اینکار باید در دی و یا بهمن ماه انجام شود تا نزدیک عید به بار بنشیند.
پس از گذشت 24 ساعت از خیساندن هسته ها پوست آنها را با دقت بکنید تا آسیبی به مغز دانه ها وارد نشود. کندن پوست هسته ها سبب میشود که آنها زودتر جوانه بزنند. بعد از اینکار دوباره دانه های بدون پوست را به مدت 24 ساعت در آب بخیسانید.
پس از گذشت این زمان، ظرفی که برای کاشت سبزه انتخاب کرده اید را برداشته و از خاک با زهکش بالا در آن بریزید و دانه ها را با رعایت فاصله درون آن بکارید. توجه داشته اشید که ظرف شما باید دارای سوراخ برای خروج آب اضافی باشد. میتوانید بر روی خاک بذر ها کمی سنگریزه بریزید تا رطوبت را بیشتر درون خاک نگهدارید.
توجه داشته باشید که با آب پاش رطوبت خاک را به طور مرتب فراهم کنید و میتوانید در ابتدای کاشت هسته ها، روی آنهارا با پلاستیک بپوشانید تا رطوبت بیشتری داشته باشند. مکانی پرنور برای قرار دادن ظرف انتخاب کنید تا زمان جوانه زدن به خوبی از آن مراقبت کنید.
چگونه سبزه نارنج را به نهال نارنج تبدیل کنیم ؟!
بعد از گذشت 2 سال از سبزه نارنج شما، اکنون زمان انتقال نهال های نارنج کوچک به باغچه و یا گلدان های بزرگ است. در صورت نگهداری از درخت نارنج در خانه باید آن را در مکانی پرنور قرار دهید و حرارت های زیاد را ار آن دور کنید. همچنین در تابستان آن را به بیرون ببرید تا از آفتاب صبحگاهی تابستان بهره مند شود و در ساعاتی از روز که گرما بسیار زیاد است آن را به سایه منتقل کنید. اما در هر صورت توصیه ما این است که برای داشتن یک درخت نارنج تنومند، بهتر است این نهال های کوچک را به باغچه انتقال دهید و با شرایطی که در ادامه آنها را معرفی میکنیم، از این نهال ها نگهداری کنید.
شرایط نگهداری نهال نارنج بعد از انتقال به باغچه
آبیاری مناسب :
بهتر است آبیاری یعد از خشک شدن سطح خاک و به صورت منظم انجام شود. آبیاری بیش از حد و خشکی کشیدن زیاد نهال سبب پژمردگی، ریزش برگ و گلها، عدم رشد مناسب و میوه های کوچک خواهد شد. بنابراین دقت کنید که آبیاری نهال های جوان در فواصل منظم صورت گیرد و خاک آنها همیشه مقدار کمی رطوبت را داشته باشد.
نور کافی :
نور یکی از مهمترین گزینه ها برای داشتن یک درخت نارنج تنومند و سالم است. بنابراین حتما نهال را در مکانی پرنور قرار دهید تا در آینده رشد مناسب و میوه دهی بالایی داشته باشد.
دمای مناسب :
بهترین بازهه دمایی برایی درخت نارنج دمای بین 16 – 37 درجه است. درست است که نارنج کمی تحمل سرما را دارد اما در صورت سرد بودن زیاد هوا و بخبندان این درخت دچار سرما زدگی شده و از بین میرود. این درخت برای به بار نشستن، به یک دوره هوای گرم در تابستان نیاز دارد و به طور کلی در نواحی گرمسیری رشد بهتر میوه های خوش طعم تری خواهد داد.
خاک :
بهترین خاک برای نارنج کمی خاک برگ با خاک معمولی است تا زهکشی بالایی داشته باشد و آب اضافی را از خود عبور دهد.
کوددهی :
همانند باقی درختان، نارنج نیز برای به بار نشستن و رشد بهتر به کوددهی نیاز دارد. این امر با بالا رفتن سن درخت مهم تر میشود و هرچه درخت فرسوده تر میشود به کوددهی بیشتری نیاز دارد. فسفر، پتاسیم، نیتروژن، مس، منیزیم و منگنز از جمله مواد معدنی مورد نیاز این درخت برای رشد و میوه دهی بیشتر است. در صورتی که درخت نارنج را در خانه نگهداری میکنید، میتوانید هر سال بهار به فاصله 5 سانتی متر از تنه آن برروی خاک، خاک برگ اضافه کنید تا نارنج مواد مورد نیاز خود را از آن دریافت کند.
جدیدتر بازگشت به لیست قدیمی تر
49 دیدگاه در “کاشت و نگهداری از سبزه نارنج و تبدیل آن به درخت”
نفس گفت:
روش کاشت و نگهداری سبزه نارنج چگونه است؟
سبزه نارنج از سبز کرده دانه های میوه نارنج به دست می آید. امروزه استفاده از این سبزه برای تزئین سفره هفت سین طرفداران بسیاری دارد.
عمومی
روش کاشت و نگهداری سبزه نارنج چگونه است؟
خواندن این مطلب 5 دقیقه زمان میبرد
سبزه نارنج، همان طور که از نامش پیداست از سبز کرده دانه های میوه نارنج به دست می آید. امروزه استفاده از این سبزه برای تزئین سفره هفت سین طرفداران بسیاری دارد. سبز کردن دانه های نارنج و گندم، عدس، ماش، جو، تخم شربتی و سایر سبزیجات و حبوبات ریشه در فرهنگ دیرینه ی ایرانیان دارد. ایرانیان از دیرباز آن را نماد سرسبزی، برکت و فراوانی می دانند.
سبز کردن دانه های نارنج و نگهداری آن راحت تر از نگهداری سبزه حبوبات است. علاوه بر این، برای داشتن این سبزه زیبا تنها به تعدادی دانه میوه نیاز است و تغییری در زنجیره غذایی انسانی ایجاد نمی کند. به همین دلیل به جایگزینی مناسب برای سبزه حبوبات تبدیل شده است.
در این مقاله از نشریه علمی جهان شیمی به روش کاشت و نگهداری سبزه نارنج و مزایای آن می پردازیم.
فهرست مطالب
روش کاشت سبزه نارنج
بهترین زمان برای کاشت هسته نارنج و سایر مرکبات به عنوان سبزه سفره هفت سین، اواخر بهمن یا روزهای ابتدایی اسفند است. بذر گیاه نارنج باید در بهمن آماده شود. زیرا به حدود دو هفته زمان نیاز دارد تا جوانه بزند. برای کاشت سبزه نارنج در خانه لازم است مراحل زیر را به دقت انجام دهید تا بتوانید سبزه ای سرسبز و زیبا داشته باشید.
ابتدا دانه های نارنج یا پرتقال و … را به مدت ۴۸ ساعت در آب بخیسانید. خیس کردن سبب می شود تا پوست هسته به راحتی جدا شود.
پس از یک روز خیس خوردن، پوست هسته به راحتی جدا می شود. به این ترتیب، کمترین آسیبی به هسته وارد نمی شود.
جدا کردن پوست هسته ها باید با دقت زیاد انجام شود. این کار موجب می شود بذر ها زود تر جوانه بزنند. البته انجام این کار اختیاری است.
روش کاشت سبزه نارنج
بذرهایی که پوست آن ها جدا شده را مجددا داخل آب قرار دهید تا خشک نشوند.
پس از گذشت ۲۴ ساعت، گلدانی را با خاک پر کرده و دانه ها را در دل خاک بکارید.
یک سوراخ در انتهای گلدان ایجاد کنید. این کار موجب می شود تا فضایی برای خروج آب داشته و ریشه فاسد نشود.
تعیین فاصله بذر ها در گلدان
چگونگی فاصله بذر ها از یکدیگر مهم است. آن ها را نه خیلی با فاصله زیاد و نه خیلی کنار یکدیگر بکارید. بهتر است بذرها یک تا دو سانتی متر از هم فاصله داشته و عمق آن ها در خاک نیز ۲ سانتی متر باشد.
روی دانه ها را یک لایه نازک خاک قرار داده و روی این لایه را با سنگ ریزه بپوشانید.
سعی کنید با اسپری کردن، سطح خاک را به طور مرتب مرطوب نگاه دارید.
می توانید در ۲ روز اول کاشت، روی دانه ها را با پلاستیک پوشانده و چند بار آبیاری کنید.
گلدان را در فضای نورگیر قرار دهید. این کار به رشد زودتر جوانه ها کمک می کند.
مدت زمان لازم برای رشد سبزه نارنج
به طور کلی بین یک تا چهارده روز طول می کشد تا بذر نارنج و مرکبات جوانه بزند.
اگر شرایط محیط مساعد باشد، معمولا اولین نشانههای سبز شدن بین دو تا پنج هفته نمایان می شود.
پس از رشد کردن جوانه ها، آن ها به نشاهایی کوچک تبدیل می شوند که نیازی به نور مستقیم ندارند.
در نهایت پس از گذشت ۲ سال می توان گلدان کوچک سبزه نارنج را به باغچه انتقال داد. فضای بزرگ تر این امکان را فراهم می کند تا نهال رشد کرده و به درخت تبدیل شود.
مزایای استفاده از سبزه نارنج برای سفره هفت سین
سبز کردن دانه گیاهان و قرار دادن آن در سفره هفت سین در ایام عید نوروز از سنت های دیرین ما ایرانیان است. سبزه گیاهان نماد روزی و برکت در سال جدید بوده و جایگاهی ویژه در باور های مردم این سرزمین دارد. برای این منظور اغلب از دانه های گندم، عدس، ماش، ریحان، جو، مرکبات و … استفاده می شود.
مزایای استفاده از سبزه نارنج برای سفره هفت سین
عدس، گندم، ماش و … همگی از دانه های خوراکی برای زنجیره غذایی انسان ها هستند که با زحمت و صرف منابع آبی و انرژی تولید می شوند. برای رویاندن یک سبزه عدس زیبا حداقل به ۱ پیمانه از این دانه نیاز است. این دانه ها پس از سبز شدن دیگر استفاده ای نداشته و از بین می روند.
این در حالی است که در سبزه نارنج و یا هسته دیگر مرکبات، تنها از هسته های غیر قابل استفاده میوه ها استفاده می شود. ریشه های این سبزه مانند گندم نمی گندد. در صورتی که به خوبی نگهداری شود، برگ هایش زرد نمی شود. در نتیجه، پسماند جدیدی را روانه محیط زیست نخواهد کرد.
علاوه بر این، پس از چند ماه نگهداری دوباره می توان آن ها را به چرخه طبیعت باز گرداند. این کار سبب می شود سبزه ها به نهال های زیبا و سپس به درخت های میوه تبدیل شوند.
به همین دلیل، امروزه سبزه نارنج، لیمو، پرتقال و مرکبات دیگر مخصوصا طرفداران زیادی دارند. این سبزه ها با داشتن برگ های سبز و چرمی مانند خود، جلوه ای خاص به سفره های هفت سین می بخشند.
روش تبدیل سبزه نارنج به نهال نارنج
پس از گذشت ۲ سال از تهیه ی سبزه نارنج، اکنون زمان انتقال نهال های نارنج کوچک به باغچه و یا گلدان های بزرگ است. در صورت نگهداری از درخت نارنج در خانه باید آن را در مکانی پر نور قرار داد. بهتر است مکانی انتخاب شود که از حرارت های زیاد دور باشد.
در تابستان گلدان را به بیرون انتقال دهید تا بتواند از آفتاب صبحگاهی تابستان برخوردار شود. ساعاتی از روز که گرما بسیار زیاد است آن را به سایه منتقل کنید.
در هر صورت برای داشتن یک درخت نارنج تنومند، بهتر است این نهال های کوچک به باغچه انتقال داده شود. در ادامه به شرایط نگهداری نهال نارنج می پردازیم.
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟