نخستین پیروزی ایران در دفاع مقدس کدام عملیات بود
مهدی
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟
نخستین پیروزی ایران در دفاع مقدس کدام عملیات بود را از این سایت دریافت کنید.
عملیات ثامنالائمه، نخستین پیروزی بزرگ ایران در جنگ هشت ساله
ایسنا نوشت: عملیات ثامنالائمه (ع)، نخستین عملیات از چهار عملیات بزرگ و موفق «ثامنالائمه (ع)»، «فتحالمبین»،«طریقالقدس» و «بیتالمقدس» است که برای آزادسازی مناطق اشغالی و با اجرای آن به فرمان فرماندهی کل قوا حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر ضرورت شکست حصر آبادان تحقق یافت.
۱ نفر ۵ مهر ۱۴۰۰ - ۲۱:۰۲
عملیات ثامنالائمه، نخستین پیروزی بزرگ ایران در جنگ هشت ساله
ایسنا نوشت: عملیات ثامنالائمه (ع)، نخستین عملیات از چهار عملیات بزرگ و موفق «ثامنالائمه (ع)»، «فتحالمبین»،«طریقالقدس» و «بیتالمقدس» است که برای آزادسازی مناطق اشغالی و با اجرای آن به فرمان فرماندهی کل قوا حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر ضرورت شکست حصر آبادان تحقق یافت.
آبادان از شهرهای مهم استان خوزستان است که به شکل مثلث بوده و قاعده آن به سمت خلیج فارس و رأس آن به سوی خرمشهر است. این شهر بواسطه وجود صنعت نفت از سال ۱۲۹۱ هجری شمسی مورد توجه قرار گرفت و تصفیهخانههای عظیم نفت در این شهر بوجود آمد.
اوایل تجاوز رژیم بعثی عراق این شهر مورد طمع دشمن قرار گرفت و به صورت نعلی شکل به محاصره آنها درآمد. محاصره آبادان برگ برندهای در دست ارتش عراق بود تا در موقعیت مناسب بتواند اراده خود را به مقابل تحمیل کند. ورود و خروج به این شهر تنها از طریق دریا ممکن بود و مردم مقاوم این شهر همچنان پایدار بودند.
با حصر آبادان، امام خمینی (ره) در یک دستور قاطع فرمودند:« حصرآبادان باید شکسته شود.»
از آنجا که وسعت منطقه عملیاتی بالغ بر ۱۳۰ کیلومترمربع بود و حوزه دید بسیار وسیعی داشت، امکان اختفای تحرکات نظامی در طول روز میسر نبود لذا مقرر شد عملیات در تاریکی شب انجام شود تا دشمن نتواند از نیروهای زرهی خود بهره لازم را ببرد.
سرانجام عملیات ثامنالائمه(ع) با هدف انهدام نیروهای دشمن در شرق کارون و تصرف و این منطقه، در ساعت یک بامداد پنجم مهرماه سال ۱۳۶۰ با رمز مقدس " نصرمنالله و فتح قریب " شروع شد.
این عملیات با همکاری ارتش، سپاه، بسیج و نیروهای ژاندارمری انجام شد و نیروهای عمل کننده در این عملیات بزرگ از «لشگر ۷۷ خراسان» شامل سه تیپ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی،۱۶ گردان نیروی پیاده در سازمان سه قرارگاه تیپی، «تیپ ۳۷ زرهی شیراز»، «گردان ۲۵۱ تانک» از «لشگر ۱۶ زرهی»، «گردان ۱۰۷ ژاندارمری»، «گروه رزمی ۲۹۱ تانک» بودند و جهادسازندگی علاوه بر احداث جاده " وحدت " در فروردین ۱۳۶۰، امور مقدماتی عملیات را انجام دادند.
نیروهای سپاه اسلام با عبور از میدانهای مین و تلههای انفجاری و موانع ایذائی در حالی که به شدت با آتشبارهای خطوط پشتیبانی حمایت میشدند به مواضع دشمن یورش برده و دشمن را سخت غافلگیر کردند. همچنین به سرعت خاکریزهای مقدماتی دشمن تسخیر شد و نیروهای دشمن مورد تعقیب قرار گرفتند.
لشکر زرهی عراق با قدرت تمام درهم کوبیده شده و نیروهای آن تحت تعقیب قرار گرفتند. با فرار دشمن به غرب کارون، بهترین موضع پدافندی و ضدپاتک نصیب نیروهای ایران شد. پس از دو روز نبرد بیامان رزمندگان اسلام، پسماندههای ارتش بعثی به غرب کارون فرار کرده و در آنجا زمینگیر شدند.
این عملیات نتایجی را چون خارج شدن قوای دشمن از شهر آبادان، آزاد شدن دو جاده مهم اهواز - آبادان و ماهشهر _ آبادان و آزادسازی کامل شرق کارون به وسعت ۱۳۰ کیلومتر مربع در پی داشت.
با پیروزی درخشان سپاه اسلام در شکستن حصر آبادان، روحیه امید در سرتاسر جبههها و در میان مردم دمیده شد و سیل خروشان ملت با شادی و شور، بیش از پیش به سوی جبههها روانه شدند.
عملیات ثامنالائمه(ع) به منزله نقطه عطف و حلقه وصلی برای تغییر استراتژی جنگ از وضعیت گذشته به وضعیت جدید محسوب میشود. بعد از حذف بنیصدر، برای نخستین بار بود که نیروهای عمل کننده در این حد گسترده با هم ترکیب شده و به نحو شایستهای با یکدیگر همکاری و هماهنگی میکردند به طوری که این اقدام الگوی مناسبی برای ادامه همکاری ارتش و سپاه در عملیاتهای دیگر شد.
۵۷۵۷ کد خبر 1558861
برچسبها
دفاع مقدس (جنگ تحمیلی)
ارتش جمهوری اسلامی ایران
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
مطالب مرتبط
کتابها برای دفاع مقدس، گویا شدند
جاده پیروزی؛ عملیاتی که ارتش عراق را غافلگیر کرد
تحقق "باید" امام خمینی در سال 1360/ عملیات ثامن الائمه (ع) و حصری که رزمندگان شکستند
بهیاد کارگردانی که غریزیترین فیلمساز سینمای ایران بود
گوهر خیراندیش، در حال اهدای تندیس قهرمان گمنام/ عکس
صحبتهای تاثیرگذار یک جانباز / اگر به عقب برگردم همسرم را انتخاب نمیکنم
عملیاتی که در آن «پشهها» دشمنِ اصلی رزمندگان ایرانی بودند
ماجراجوییهای یک عکاس در میدان پاکسازینشده مین
اولین تصویر از «دسته دختران» با بازی نیکی کریمی، پانتهآ پناهیها، فرشته حسینی و...
منبع مطلب : www.khabaronline.ir
جنگ ایران و عراق
جنگ ایران و عراق
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
جنگ ایران و عراق
از بالا در جهت ساعتگرد:
کودک-سرباز ایرانی
سرباز ایرانی با ماسک شیمیایی در جریان حملات شیمیایی عراق
نیروهای کشتهشدهٔ مجاهدین خلق در عملیات مرصاد
سرباز ایرانی هنگام کار با پدافند زو-۲۳–۲
اسیرهای عراق پس از عملیات بیتالمقدس و فتح خرمشهر
ناوچه آمریکایی یواساس استارک پس از برخورد موشک اگزوست توسط جنگندهٔ عراقی
تاریخ ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ تا ۲۹ مرداد ۱۳۶۷
برابر با ۲۲ سپتامبر ۱۹۸۰ تا ۲۰ اوت ۱۹۸۸ (میلادی)
(۷ سال و ۱۰ ماه و ۴ هفته و ۱ روز)
موقعیت
شهرها و استانهای مرزی و شهرهای مهم دو کشور ایران و عراق و خلیج فارس
نتایج
بنبست نظامی؛ هر دو کشور ادعای پیروزی کردند
آتشبس با پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت از سوی دو طرف[۱]
شکست ایران در تصرف بصره و براندازی حکومت صدام حسین و همچنین ایجاد تفرقه در بین مردم عراق
شکست عراق در تصرف مناطق نفت خیز جنوب ایران و ناکامی در شکست ایران و ایجاد تفرقه در بین قومیتهای عربی خوزستان[۲]
خسارت اقتصادی شدید به هر دو کشور
تغییرات
قلمرو تغییری ایجاد نشد؛ مناطق کوچکی در اطراف اروندرود و اطراف مرز تا سال ۱۳۶۹ و قبل از حملهٔ عراق به کویت و قبول عهدنامه ۱۹۷۵ الجزایر توسط عراق در اشغال نیروهای عراقی بود.
طرفهای درگیر
ایراناتحادیه میهنی کردستان عراق
حزب دموکرات کردستان عراق
حزب الدعوه
مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق
حزبالله لبنان[۳] پشتیبانی توسط: سوریه[۴] لیبی[۵] کره شمالی[۶] اسرائیل (مخفیانه)
ایالات متحده (ماجرای مکفارلین)
چین[۷] یمن جنوبی[۸][۹][۱۰] اتیوپی سوئیس آرژانتین کره جنوبی پاکستان هلند سوئد (مشاهدهٔ بیشتر)
عراقسازمان مجاهدین خلق ایران
جبهه دموکراتیک انقلابی برای آزادی عربستان[۱۱][۱۲]
سودان[۱۳]
نیروهای داوطلب عربی از کشورهای:[۱۴][۱۵]
اردن[۱۶][۱۷][۱۸] مراکش تونس مصر یمن شمالی[۱۹] پشتیبانی توسط:
اتحاد جماهیر شوروی[۲۰][۲۱]
فرانسه[۲۲][۲۳][۲۴] یونان[۲۵] چین[۲۶]
ایالات متحده[۲۷][۲۸][۲۹]
بریتانیا[۳۰][۳۱] عربستان سعودی[۳۲] کویت[۳۳] آلمان[۳۴] ایتالیا[۳۵] اسپانیا[۳۶] (مشاهدهٔ بیشتر) فرماندهان و رهبران
روحالله خمینیابوالحسن بنیصدر
(در سال ۱۳۶۰ برکنار شد)
محمدعلی رجایی
(در سال ۱۳۶۰ ترور شد)
سید علی خامنهای اکبر هاشمی رفسنجانی میرحسین موسوی محمدجواد باهنر
(در سال ۱۳۶۰ ترور شد)
محسن رضایی مصطفی چمران † علی صیاد شیرازی قاسمعلی ظهیرنژاد ولیالله فلاحی † محمد سلیمی اسماعیل سهرابی جواد فکوری † حسین حسنیسعدی علی شهبازی
صدام حسینعزت ابراهیم الدوری علی حسن المجید طه یاسین رمضان طارق عزیز
عبدالحمید محمود التکریتی
عدنان خیرالله ماهر عبدالرشید مسعود رجوی تلفات و ضایعات
۱۲۳٬۲۲۰ تا ۱۶۰٬۰۰۰ نفر کشته شده در نبرد و ۶۰٬۷۱۱ مفقود (بر اساس اعلام دولت ایران)
۲۰۰٬۰۰۰ تا ۶۰۰٬۰۰۰ نفر بر اساس آمارهای مستقل
۸۰۰٬۰۰۰ نفر کشته در میدان نبرد (بر اساس اعلام عراقیها)
۳۲۰٬۰۰۰ تا ۵۰۰٬۰۰۰ نفر مجروح
۴۰٬۰۰۰ تا ۴۲٬۸۷۵ نفر اسیر
۱۱٬۰۰۰ تا ۱۶٬۰۰۰ نفر تلفات غیرنظامی
۶۲۷ میلیارد دلار خسارت مالی ۱۰۵٬۰۰۰ تا ۳۷۵٬۰۰۰ نفر کشته
۴۰۰٬۰۰۰ نفر مجروح
۵۶۱ میلیارد دلار خسارت مالی
جنگِ ایران و عراق یا جنگِ هشتساله که در ادبیات جمهوری اسلامی با نام جنگِ تحمیلی و دفاعِ مقدّس نیز شناخته میشود در منابع عربی و غربی بنام جنگِ اوّلِ خلیج یاد شده و در عراق با نام قادسیهٔ صدام از آن یاد میشد، طولانیترین جنگ متعارف در قرن بیستم میلادی و دوّمین جنگ طولانی این قرن پس از جنگ ویتنام بود که نزدیک به هشت سال به طول انجامید. جنگ در ۳۱ شهریورِ ۱۳۵۹ (۲۲ سپتامبرِ ۱۹۸۰) با حملهٔ عراق به ایران آغاز شد. در این روز درگیریهای پراکنده مرزی دو کشور با یورش همزمان نیروی هوایی عراق به ده فرودگاه نظامی و غیرنظامی ایران و تهاجم نیروی زمینی این کشور در تمام مرزها به یک جنگ تمام عیار تبدیل شد، مقامات عراقی معتقد بودند که جنگ از ۱۳ شهریور ۱۳۵۹ برابر با ۴ سپتامبر ۱۹۸۰ با حملات توپخانهای ایران به شهرهای مرزی عراق آغاز شدهاست.[۳۷] این جنگ در نهایت پس از حدود ۸ سال در مرداد ۱۳۶۷ با قبول آتشبس از سوی دو طرف و پس از به جا گذاشتن یک میلیون نفر تلفات انسانی از هر دوطرف و ۱۱۹۰ میلیارد دلار خسارات به دو کشور خاتمه یافت.[۳۸] مبادلهٔ اسیران جنگی بین دو کشور از سال ۱۳۶۹ آغاز شد. ایران آخرین گروه از اسرای جنگی عراقی را در سال ۱۳۸۱ به عراق تحویل داد.[۳۹]روابط ایران و عراق از سال ۱۳۴۸ تا پیش از جنگ نیز به شدت تیره و تار بوده و پیش از انقلاب ایران ۱۰۴ مورد درگیری و جنگ بین ایران و عراق اتفاق افتاد[۴۰] سرانجام، در پیماننامه ۱۹۷۵ الجزایر ایران بهطور ضمنی پذیرفت که در ازای رفع اختلافات مرزی آبی در اروندرود بر اساس خط تالوگ، دست از حمایت از کردهای عراق بردارد.[۴۱] در اثر بروز انقلاب در ایران و حوادث پس از آن، علیالخصوص تصفیه افسران بلندپایه ارتش بعد از وقوع کودتای نوژه، صدام حسین به این ارزیابی رسید که این بار ایران توان دفاع دربرابر حملات او را نخواهد داشت و در عرض یک هفته تهران را فتح خواهد کرد. با این محاسبات، عراق در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ به ایران حمله کرد.[۳۸]
مسئولان ایران بلافاصله جنگ را به یک دوگانه جنگ بین حق و باطل تبدیل کردند[۴۲] سازمان ملل از شش روز پس از شروع جنگ (۶ مهرماه ) قطعنامه هایی صادر میکرد ، سازمان همکاری اسلامی و جنبش عدم تعهد و افراد و سازمانهای دیگر پیشنهادهای صلح ارائه میدادند که همگی توسط عراق پذیرفته میشدند ولی مسئولین ایران اعلام میکردند که بدون برکناری و مجازات صدام حسین و تأسیس یک حکومت اسلامی در عراق آتشبس ممکن نیست.[۴۳][۴۴] سرانجام یکسال پس از صدور آخرین قطعنامه سازمان ملل در اثر پایان یافتن منابع خود مجبور شدند آنرا بپذیرند و تداوم حکومت صدام حسین و تعیین متجاوز پسا آتشبس را نیز قبول کردند.[۴۵]
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟