این سایت سعی دارد سایت های برتر سراسر ایران را معرفی کند ما با نمایش دادن پیش نمایشی از سایت، کاربران را به دیدن کامل مطالب سایت های معرفی شده دعوت میکنیم فلذا هیچ لینک، عکس، و متنی از سایت های معرفی شده کپی نمیشود.

    هفت شین هخامنشیان

    دسته بندی :
    1. نکس
    2. مطالب سایت

    مهدی

    بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟

    هفت شین هخامنشیان را از این سایت دریافت کنید.

    هفت سین یا هفت شین و سفره هفت سین قدیم در نوروز باستان ایرانی شامل چه چیزهایی بوده است

    هفت سین یا هفت شین و تاریخچه هفت سین ایرانی اصیل چیست و اسم اجزای سفره نورزو باستانی شامل چه چیزهایی هست آیا هفت سین درست است یا هفت شین

    نوروز اولین روز بهار و آغاز سال جدید در تقویم ایران است. ما ایرانی ها هر ساله اولین روز بهار را جشن می گیریم. این جشن در روز اعتدال بهاری برگزار می شود یعنی زمانی که زاویه هر دو نیمکره زمین نسبت به خورشید برابر است و بنابراین هر دو نیمکره به صورت یکسان نور خورشید را دریافت می کنند. اعتدال بهاری نیمکره شمالی، نشانگر شروع بهار در این نیمکره و شروع پاییز در نیمکره دیگر است.

    این سنت در اصل یکی از جشنواره های زرتشتیان و مقدس ترین آن ها بوده و معتقدند که شخص زرتشت آن را ابداع کرده است. گرچه تاریخ مشخصی از مبدا آن وجود ندارد اما در میان ایرانیان از دوران هخامنشیان تاکنون، سال رسمی جدید با اولین روز از فصل بهار و همزمان با اعتدال بهاری آغاز می شود. در این مطلب علاوه بر گذری کلی بر تاریخ هفت سین و نماد های این سفره می خواهیم به یک سوال قدیمی پاسخ دهیم: هفت سین یا هفت شین؟

    نوروز در زمان هخامنشیان رویداد مهمی بود

    گذری بر تاریخچه و آداب هفت سین

    اصطلاح نوروز به صورت نوشتاری، برای اولین بار در تاریخچه ایرانیان و در قرن دوم میلادی دیده شده، اما در زمان هخامنشیان هم روز مهمی بوده است. روزی که پادشاهان ملل مختلف که تحت پوشش امپراتوری ایران بودند به آنجا می آمدند و هدایایی به امپراتور ایران، که پادشاه پادشاهان (شاهنشاه) هم نامیده می شد، پیشکش می کردند. و همچنان برای ما ایرانی ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ما نوروز و نو شدن طبیعت را آغاز سال جدید می دانیم و معتقدیم می توان همراستا با طبیعت دوباره متولد شد و در سال جدید، نگرشی نو به زندگی داشت.

    در سنت ما هر ساله تقریبا از یک ماه قبل، خانه تکانی شروع می شود. ده روز قبل از سال نو گندم، جو، عدس و سایر دانه های سبزیجات را برای سبزه انداختن در بشقاب های چینی و ظروف سفالی خیس می کنیم تا برای سفره هفت سین حدود هفت تا هشت سانتیمتر بلند شده باشند. در زمان تحویل سال سفره هفت سین می چینیم و همه اعضای خانواده، دور آن می نشینیم و مشتاقانه منتظر اعلام زمان دقیق اعتدال بهاری می مانیم. بزرگ خانواده دعای نوروز را می خواند و پس از تحویل سال، همه اعضای خانواده یکدیگر را می بوسیم و نوروز را تبریک می گوییم. بزرگترها به کوچکترها عیدی می دهند و بعد، به دید و بازدید اقوام و آشنایان می رویم. در ایران تعطیلات تا سیزده روز ادامه خواهد داشت و در روز سیزدهم، همه به دل طبیعت می رویم و سبزه ها را در آب روان می ریزیم تا نحسی را از خود دور کنیم، این رسوم در بسیاری از کشورهای غرب آسیا با تفاوت هایی وجود دارد.

    تمام منابع موثق با هفت عنصر موافق هستند و نماد هفت به دلیل تقدس آن در میان ایرانیان ثابت مانده است

    هفت سین یا هفت شین

    و اما برویم سراغ سوال اصلی هفت سین یا هفت شین؟ نوروز آداب و رسوم زیادی دارد اما یکی از مهمترین و زیباترین آنها، پهن کردن سفره هفت سین است که همیشه قبل از تحویل سال نو چیده می شود. اما سفره هفت سین چیست و چرا سفره هفت سین به عنوان بخش مهمی از مراسم جشن نوروز در نظر گرفته می شود؟ آیا روایت هفت شین یا هفت چین صحت دارد؟

    این سفره هفتگانه حکایت های مختلفی دارد. برخی می گویند در دوران هخامنشی و پیش از ظهور اسلام، مردم در نوروز هفت ظرف چینی در سفره می گذاشتند که به آنها هفت چین یا هفت چیدانه می گفتند.

    برخی می گویند در زمان ساسانیان، شمشاد به نشانه سبزی و آبادانی به این سفره افزوده شد و هفت چین به هفت شین تغییر یافت که عبارت بود از شراب، شکر، شربت (شیره)، عسل (شهد)، شیرینی، شیر و شیر برنج. آنها شراب را نماد شادابی، شکر را نماد شیرینی، شیر را نماد غذای مغذی، شیره را نماد قدرت، شهد یا عسل را نماد نتیجه شیرین کار گروهی، شیرینی را نماد شادکامی و شیر برنج را نماد طعم و مزه و سلامتی می دانستند.

    از طرفی برخی معتقد بودند که پس از سقوط امپراتوری ساسانیان و ظهور اسلام در ایران، ایرانیان سنت ها و آداب و رسوم قدیمی خود را حفظ کردند و شراب را با سرکه، که آن هم از انگور است، جایگزین کردند و از آنجا که حرف «چ» در زبان عربی وجود ندارد، به هفت سین فعلی تبدیل شده است. همان هفت سینی که فردوسی، نزدیک به ۱۰۰۰ سال پیش، در اشعارش به آن اشاره کرده است.

    طرفداران هفت شین تنها به ابیاتی منسوب به رودکی اشاره می کنند که در آن از هفت شین نام می برد. اما مخالفان ایده هفت شین معتقدند که زبان شناسان و باستان شناسان هیچ زمینه اساسی برای اثبات این ادعا ندارند. چرا که شمع، شهد و شراب واژه های نسبتا جدیدی هستند که در زبان فارسی قدیم به ترتیب سپندار، انگبین و باده نامیده می شدند. هیچکدام از عناصر هفت شین در این ابیات درواقع با حرف «شین» شروع نمی شدند. بنابراین نمی توانند وجود هفت شین را ثابت کنند.

    با این حال، باید توجه داشته باشیم که در دوران باستان، بین زبان پهلوی ساسانی (پارسیک، در جنوب غربی ایران) و زبان پهلوی اشکانی (پهلوانیگ، در شمال شرقی ایران) تفاوت های جزئی وجود داشت و مردم اشکانی «شین» را «سین» و مردم ساسانی «سین» را «شین» تلفظ می کردند.

    حتی اگر در این مورد اتفاق نظری هم وجود داشته باشد باز هم این روایت ها باورپذیر نیست. چرا که بیشتر این کلمات در واقع ریشه عربی دارند! به عنوان مثال: شراب (شرب) واژه ای عربی برای نوشیدنی و شمع که به معنای موم در زبان عربی است. بنابراین محال به نظر می رسد در ایران باستان و قبل از ورود اعراب از این کلمات استفاده شده باشد. اما از هفت سین یا هفت شین که بگذریم تمام منابع موثق با هفت عنصر موافق هستند و نماد هفت به دلیل تقدس آن در میان ایرانیان ثابت مانده است، حتی در آثار هنری تخت جمشید و سایر مکان های باستانی هم وجود دارد. بنابراین از آنجا که هیچ کدام از این ادعاها ریشه و سندیت تاریخی ندارند بهتر است وقت گران بهای خود را صرف این نظریه های مغالطه آمیز نکنید.

    منبع مطلب : kharidmag.com

    از هفت شین تا هفت سین/ فلسفه هر یک از اجزای سفره

    خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: یکی از مقدمات مهم و اصلی ایرانیان برای استقبال از سال جدید "سفره هفت سین" است که بطور معمول ساعاتی پیش از تحویل سال نو گسترده شده و سیزدهم فروردین جمع می‌شود.

    دین و اندیشه سایر

    ۲۱ اسفند ۱۳۸۹،‏ ۹:۱۰

    بهار در راه است ؛

    از هفت شین تا هفت سین/ فلسفه هر یک از اجزای سفره

    خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: یکی از مقدمات مهم و اصلی ایرانیان برای استقبال از سال جدید "سفره هفت سین" است که بطور معمول ساعاتی پیش از تحویل سال نو گسترده شده و سیزدهم فروردین جمع می‌شود.

    عاملى که "نوروز" را از دیگر جشنهاى ایران باستان جدا کرد و باعث ماندگارى آن تا امروز شد "فلسفه وجودى نوروز" یعنی زایش و نو شدنى است که در طبیعت دیده مى شود.

    شک نیست یکى از نمودهاى زندگى جمعى، برگزارى جشنها و آیینهاى گروهى است، گردهم آمدنهایى که به نیت نیایش و شکرگزارى و یا سرور و شادمانى شکل مى گیرند.

    بر همین اساس جشنها و آیینهاى جامعه ایران را هم مى توان به سه گروه عمده تقسیم بندى کرد: جشنها و مناسبتهاى دینى و مذهبى، جشنهاى ملى و قهرمانى و جشنهاى باستانى .

    نوروز از جشنهای باستانی ایران است که چون مبنای آن تازگى بخشیدن به طبیعت و روح انسان است، پایدار ماند و جاودان است.

    یکی از ارکان اصلی نوروز، چیدن سفره هفت سین برای جمع شدن بر گرد آن به هنگام تحویل سال است . در بسیارى از منابع آمده است که "هفت سین" نخست "هفت شین" بوده و بعدها به "سین" تغییر یافته است.

    هفت شین‌ها

    شمع، شیرینى، شهد (عسل)، شمشاد، شربت و شقایق یا شاخه نبات، اجزاى تشکیل دهنده سفره هفت شین بودند. برخى دیگر به وجود "هفت چین" در ایران پیش از اسلام اعتقاد دارند. در زمان هخامنشیان در نوروز به روى هفت ظرف چینى غذا مى گذاشتند که به آن هفت چین یا هفت چیدنى مى گفتند.

    بعدها در زمان ساسانیان هفت شین رسم متداول مردم ایران شد و شمشاد در کنار بقیه شینهاى نوروزى، به نشانه سبزى و جاودانگى بر سر سفره قرارگرفت. بعد از سقوط ساسانیان وقتى مردم ایران اسلام را پذیرفتند، سعى کردند سنتها و آیینهاى باستانى خود را نیز حفظ کنند.

    در روزگار ساسانیان، قابهاى زیباى منقوش و گرانبها از جنس کائولین از چین به ایران وارد مى شد. یکى از کالاهاى مهم بازرگانى چین و ایران همین ظرفهایى بود که بعدها به نام کشورى که از آن آمده بودند "چینى" نامگذارى شد و به گویشى دیگر به شکل سینى و به صورت معرب "سینى" در ایران رواج یافتند.

    اجزایی که بر روی سفره هفت سین قرار می گیرد عبارتند از: سیب، سرکه، سمنو، سماق، سیر، سنجد و سبزى (سبزه) .

    قرآن کریم در سفره هفت سین

    ایرانیان به هنگام چیدن سفره هفت سین اولین و مهمترین موردی را که بر سفره قرار می دهند، قرآن کریم است . ایرانیان مسلمان به نشانه توکل و توسل به خداوند متعال در آغاز سال و درخواست بهترینها از خالق خویش قرآن را در بهترین جای سفره قرار داده و پس از آن اجزای دیگر را می چینند .

    فلسفه هریک از خوراکیهاسمنو: نماد زایش و بارورى گیاهان است و از جوانه هاى تازه رسیده گندم تهیه مى شود.سیب: نماد بارورى، زایش و سلامتی است.سنجد: نماد عشق و دلباختگى است و از مقدمات اصلى تولد و زایندگى.سبزه: نماد شادابى و سرسبزى و نشانگر زندگى بشر و پیوند او با طبیعت است.سماق، سرکه و سیر: نماد چاشنى و محرک شادى و سلامتی در زندگى به شمار مى روند.سکه: به نیت برکت و درآمد زیاد انتخاب و بر سفره هفت سین می نشیند .

    اما غیر از این گیاهان و میوه هاى سفره نشین، خوان نوروزى اجزاى دیگرى هم داشته است، در این میان تخم مرغ نماد زایش و آفرینش است و نشانه اى از نطفه و نژاد.

    آینه: نماد روشنایى است و حتماً باید در بالاى سفره جاى بگیرد.آب: نشانه برکت و پاکی در زندگى است .

    اسپند، شاخه هاى سرو، دانه هاى انار، گل بیدمشک، شیر نارنج، نان و پنیر، شمعدان و... را هم مى توان جزو اجزاى دیگر سفره هفت سین دانست.

    کد خبر 1268123 شهر خبر

    منبع مطلب : www.mehrnews.com

    میخواهید جواب یا ادامه مطلب را ببینید ؟
    مهدی 2 روز قبل
    4

    بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟

    برای پاسخ کلیک کنید