چرا کشور های اروپایی در دیگر کشور ها نفوذ می کردند تاریخ یازدهم
چرا کشور های اروپایی در دیگر کشور ها نفوذ می کردند تاریخ یازدهم را از سایت تکست لس دریافت کنید.
استعمار
استعمار
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
لحن یا سبک این مقاله بازتابدهندهٔ لحن دانشنامهای استفادهشده در ویکیپدیا نیست. لطفاً کلمات ستایشگونه و غیر ادبی و عبارتهای نادانشنامهای را بزدایید. برای راهنمایی بیشتر راهنمای نوشتن مقالههای بهتر و لحن بیطرف را ببینید.این مقاله نیازمند ویکیسازی است. لطفاً با توجه به راهنمای ویرایش و شیوهنامه، محتوای آن را بهبود بخشید.
برای تأییدپذیری کامل این مقاله به منابع بیشتری نیاز است. لطفاً با توجه به شیوهٔ ویکیپدیا برای ارجاع به منابع، با ارایهٔ منابع معتبر این مقاله را بهبود بخشید. مطالب بیمنبع را میتوان به چالش کشید و حذف کرد.
در بیطرفی این مقاله اختلافنظر وجود دارد. گفتگوی مربوطه ممکن است در صفحهٔ بحث یافت شود. لطفاً تا پایان حل مناقشه این برچسب را برندارید.
استعمار در لغت به معنای آبادانی خواستن است.[۱] اما این کلمه به تدریج معنای خود را از دست داده و معنای تازهای یافتهاست. در ادبیات سیاسی امروز به تحت سلطه گرفتن کشوری به بهانهٔ آبادی و به قصد استفاده از منابع ثروت آن، استعمار گفته میشود. استعمارگر کشوری است که سایر کشورها را به استعمار میکشد. به کشورهای تحت استعمار مستعمره میگویند.
استعمار سه نوع دارد: استعمار کهن، استعمار نو و استعمار فرانو
کاربرد سیاسی اصطلاح اِسْتِعْمار بهطور خاص، متوجه شیوههای بکارگیری قدرت از طرف کشور های قدرتمند از نظر سیاسی بر سرزمینهای ضعیفتر از نظر سیاسی و اجتماعی است.[۲] از نظر داریوش آشوری، در کتاب دانشنامه سیاسی استعمارگری بیشتر فعل کشورهایی است که امپراتوری دریایی و ناپیوستگی خاک آنها مانع تشکیل یک واحد سیاسی یکپارچه (مانند امپراتوریهای زمینی) میشود.[۳] مفهوم استعمار امروزه با مفهوم امپریالیسم پیوستگی کامل یافته است. مخصوصاً جناح چپ از این اصطلاح استفاده میکند. استعمار اساساً عمل قدرتهای امپریالیستی شناخته میشود، یعنی قدرتی که میخواهد از مرزهای ملی و قومی خود تجاوز کند و سرزمینها، ملتها و اقوام دیگر را زیر سلطه خود درآورد.[۳]
تاریخ استعمار[ویرایش]
گرچه استعمار پیشینهٔ کهن دارد، اما مفهوم جدید آن از قرنهای شانزدهم و هفدهم آغاز گردید. تاریخ استعمار را از دورهٔ باستان تاکنون میتوان به چهار دوره تقسیم کرد.[۳] سه دوره اول، مجموعاً تحت عنوان استعمار کهن قرار میگیرند.
استعمار دوره اول: عصر باستان
استعمار دوره دوم: دوران جهانی
استعمار دوره سوم: استعمارگری قرنهای نوزدهم و بیستم
استعمار نو
نقشه امپراتوریهای استعماری در سراسر جهان در ۱۸۰۰.
نقشه امپراتوریهای استعماری در سراسر جهان در ۱۹۱۴.
نقشه امپراتوریهای استعماری در سراسر جهان در ۱۹۳۶.
نقشه امپراتوریهای استعماری در انتهای جنگ جهانی دوم، ۱۹۴۵.
واژهشناسی[ویرایش]
این نوشتار به هیچ منبع و مرجعی استناد نمیکند. لطفاً با افزودن یادکرد به منابع قابل اعتماد برطبق اصول تأییدپذیری و شیوهنامهٔ ارجاع به منابع، به بهبود این نوشتار کمک کنید. مطالب بدون منبع ممکن است به چالش کشیده شوند و حذف شوند.
اِستِعمار: واژه ایست عربی و در بُن (ریشه) به معنای است[۴]؛ ولی امروزه استعمار به معنای نفوذ و دخالت کشورهای زورمند در کشورهای ناتوان به بهانه آبادی و سازندگی است؛ اما درواقع استعمار با هدف به تاراج بردن دارایی کشورهای دیگر بودهاست.استعمار عبارت است از سیاست دولت امپریالیستی که هدفش بهرهکشی از مردم کشورهایی است که از نظر اقتصادی کم رشد هستند. دولت امپریالیستی برای تحکیم سیطره خویش مانع تکامل فنی و اقتصادی و فرهنگی این کشورها میشوند. البته در قرون گذشته یعنی قبل از پیدایش امپریالیسم نیز استعمار سرزمینهای غیر وجود داشته ولی ما در تعریف خود به استعمار در قرن بیستم توجه کردهایم که به شکل تقسیم سرزمینهای جهان و ایجاد امپراتوریهای مستعمراتی در دوران امپریالیستی نمود پیدا کردهاست.
مستعمره: یعنی سرزمینی فاقد استقلال سیاسی و اقتصادی که کاملاً در همه شئون تابع دولت امپریالیستی استیلاگر است. این دولت و انحصارات امپریالیستی آن از مستعمره به عنوان مواد خام و نیروی کار ارزان بازار فروش کالاها و عرصه سرمایهگذاریهای پر سود و همچنین به مثابه پایگاههای نظامی و سوق الجیشی استفاده میکنند.سیستم مستعمراتی امپریالیستی چیست؟ در کنار مستعمرات، کشورهای نیمه مستعمره و وابسته نیز وجود دارد که در شئون مختلف سیاسی یا اقتصادی دارای وابستگیها و تابعیتهای کم یا زیاد نسبت به دولت امپریالیستی هستند. عبارت «سیستم مستعمراتی امپریالیسم» یعنی مجموعه همه مستعمرات، نیمه مستعمرهها و ممالک وابسته که توسط امپریالیستها مورد بهرهکشی قرار گرفته و تحت سلطه آنان قرار دارند. این سیستم در مرحله انحصاری سرمایهداری به وجود آمد. در آغاز قرن کنونی چند کشور بزرگ امپریالیستی با توسل به نیروی ارتش و واحدهای مستعمراتی و لژیونهای خارجی، تقسیم سرزمینهای جهان را بین خود پایان داده بودند و از آن پس بارها برای تقسیم مجدد جهان و تسخیر مستعمرات جدید با یکدیگر به جنگ و ستیز برخاستند. سرمایهداری به یک سیستم جهانی ستم استعماری و تسلط مالی بر اکثریت عظیم مردم جهان توسط مشتی کشورهای به اصطلاح جلو افتاده مبدل شد.
متروپل: یعنی کشور امپریالیستی صاحب مستعمره، انحصارات بزرگ کشور متروپل با نیروی عظیم مالی و صنعتی خود سد کلانی به حساب غارت و بهرهکشی از مستعمرات به دست میآورند. به علت بازوی کار ارزان، کثرت منابع طبیعی و ارزانی مواد خام، سرمایهگذاری متروپل در مستعمره سودهای افسانه ای به بار میآورد. همزمان با غارت آشکار مردم این سرزمینها و ثروتهای ملی آنان، کشور مستعمره به زایده کشاورزی و مولد مواد خام متروپل مبدل میشود.
درسنامه آموزشی تاریخ معاصر ایران کلاس یازدهم درس 2: دوران ناصرالدین شاه با پاسخ
صدارت امیرکبیر | فکر کنید و پاسخ دهید (صفحه 29 کتاب درسی) | واگذاری امتیازات به بیگانگان | امتیاز رویتر | امتیاز لاتاری | نهضت تحریم تنباکو؛ نخستین حرکت مردمی فراگیر بر ضد استعمار | پرسشهای نمونه (صفحه 37 کتاب درسی) | اندیشه و جستوجو (صفحه 37 کتاب درسی)
درس 2: دوران ناصرالدین شاه با پاسخ
آخرین ویرایش 22 اسفند 1400
گزارش خطا 25849 تاریخ معاصر ایران
درس 1: حکومت قاجار از آقامحمدخان تا محمدشاه
درس 2: دوران ناصرالدین شاه
درس 3: زمینههای نهضت مشروطه
درس 4: آغاز حرکت مردم علیه استبداد و پیروزى نهضت مشروطه
درس 5: مشروطه در دورۀ محمدعلی شاه
درس 6: دورۀ دوم مشروطه (1288-1293 ش)
درس 7: کودتای 1299
درس 8: رضاخان؛ تثبیت قدرت
درس 9: ویژگیهای حکومت رضاشاه
درس 10: سقوط رضاشاه
درس 11: اشغال ایران توسط متفقین و آثار آن
درس 12: نهضت ملی شدن صنعت نفت
درس 13: زمینههای کودتای 28 مرداد
درس 14: کودتای بیست و هشتم مرداد
درس 15: ربع قرن سیطرۀ آمریکا بر ایران
درس 16: زمینهها و هدفهای اصلاحات آمریکایی در ایران
درس 17: پیدایش نهضت روحانیت و اوجگیری بیداری اسلامی
درس 18: قیام 15 خرداد
درس 19: تحولات ایران پس از تبعید امام خمینی
درس 20: ایران در مسیر انقلاب اسلامی
درس 21: پیروزی انقلاب اسلامی
درس 22: دولت موقت مهندس مهدی بازرگان
درس 23: اولین دورۀ ریاست جمهوری
درس 24: جنگ تحمیلی رژیم بعثی حاکم بر عراق علیه ایران
درس 25: آرمانها و دستاوردهای انقلاب اسلامی
درس 26: بیداری اسلامی در جهان اسلام
ویدیو دوره کامل آموزشی، تاریخ معاصر ایران یازدهم دوره دوم متوسطه- نظری
مدرس: محمد حبیب پور لداری
مدت دوره: 15 ساعت (29 فایل)
فیزیک (2)
1251 تست 87,570 تومان
شیمی (2)
1322 تست 92,540 تومان
ریاضی (2)
1131 تست 79,170 تومان
فیزیک (2)
1158 تست 81,060 تومان
زبان انگلیسی (2)
1384 تست 96,880 تومان
زیست شناسی (2)
3255 تست 227,850 تومان
اقتصاد
517 تست 36,190 تومان
دین و زندگی (2)
967 تست 67,690 تومان
تاریخ (2)
1550 تست 108,500 تومان
زمین شناسی
891 تست 62,370 تومان
عربی (2) انسانی
747 تست 52,290 تومان
آزمایشگاه علوم تجربی (2)
73 تست 5,110 تومان
عربی (2)
821 تست 57,470 تومان
تاریخ معاصر ایران
1195 تست 83,650 تومان
آمار و احتمال
730 تست 51,100 تومان
هندسه (2)
399 تست 27,930 تومان
حسابان (1)
1414 تست 98,980 تومان
هنر
75 تست 5,250 تومان
انسان و محیط زیست
390 تست 27,300 تومان
فارسی (2)
1629 تست 114,030 تومان
دوران ناصرالدین شاه، چهارمین پادشاه قاجار، که پنجاه سال به طول انجامید، موضوع این درس است. در این درس همچنین با سه شخصیت بزرگ دوران معاصر، یعنی میرزای شیرازی، امیرکبیر و سیّدجمال الدین اسدآبادی آشنا خواهید شد.
دوران طولانی سلطنت ناصرالدین شاه با چند موضوع شناخته میشود:
بچه ها کسی جواب رو میدونه ؟